Mi az a hüvelyszárazság? Van rá megoldás? (2. rész)

Milyen a hüvely?

A hüvelyszárazság megértéséhez, valamint a kellemetlen tünetek elkerüléséhez érdemes megismerni a hüvely anatómiáját, biológiáját és funkcióit.

A hüvely a méh és a külvilág közvetlen, vastag, de rugalmas csőszerű összeköttetése, ami többrétegű falával a hólyag és a végbél között helyezkedik el. Felületének sokrétegű hám-szerkezete hasonló a bőréhez, de nincsenek benne mirigyek, valamint a felső rétege sem szarusodik el. A méh belsejét kibélelő nyálkahártyához hasonlóan a hüvely belső felülete is nagyon hormon-érzékeny, tehát a hormonszint változás komoly befolyással van az egészséges működésre.

A hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai

A hormonháztartás egyensúlya kiemelt szerepet játszik a hüvelyváladék termelésében. Az ösztrogén hormon segíti szabályozni a hüvely sejtjeinek a vérellátottságát, megújulását  és a hüvelynyák váladék termelését. Így nem okoz meglepetést, hogy a hüvelyszárazság leggyakoribb oka az ösztrogén hormon szintjének csökkenése.

Amikor az ösztrogénből hiány keletkezik, lassul a sejtmegújulás, ezzel együtt romlik a vagina vérellátottsága, kevesebb hüvelynyák termelődik, továbbá a hüvely pH-ja a normál enyhén savastól – 3,8 és 4,5 közötti értékektől – tartósan eltérhet.

A savas közeg védőfalként szolgál a fertőzésekkel szemben, a változások azonban a hüvely kémhatását és védekezőképességét is negatívan érintik. Így alakulnak ki a hüvelyi panaszok.

A hüvelyszárazságot kiváltó okok között tehát első helyen a változó korral együtt járó hormonális változások állnak, melyek már a menopauza előtti években elkezdődhetnek.

Az ösztrogén szint csökkenése azonban nem vált ki mindenkinél ugyanolyan tüneteket, sőt, a rendszeres szexuális élet is karbantartja, edzi a hüvely szöveteit, így a hüvelyszárazság nem alakul ki mindenkinél automatikusan.

Szülés után tapasztalja meg először a nők egy része a hüvelyszárazságot, ami a megváltozott testkép, az anyai szerep megjelenése és a szervezetet ért kisebb, nagyobb szülési trauma mellett még nehezebbé teszi, hogy visszatérjen az intimitás a párkapcsolatba.

A szülés utáni hüvelyszárazság oka elsősorban a tejtermelés okozta ösztrogén hormon szintjének a csökkenése, ami így akár hónapokra, de akár még évekre is megnehezítheti a nők életét. Ugyanakkor időszakos hüvelyszárazságot a szülés közben bekövetkezett hüvelyi hámsérülés is eredményezhet, ami egy gyorsabban regenerálódó folyamat.

A hüvelyszárazság hátterében azonban más is állhat: különféle állapotok, betegségek, kezelések, gyógyszerek, különböző daganatos, autoimmun,  nőgyógyászati megbetegedések, műtétek, vagy a hipotalamusz zavarai is.

Fogamzásgátlók

A hormonalapú fogamzásgátlók többsége az ösztrogén és/ vagy a progeszteron szintet befolyásolja. Meggátolják, hogy az érett petesejt kilökődjön a petefészekből, módosítják a méhnyálkahártyát és megvastagítják a méhnyak nyákját. Ez a fajta összetett mechanizmus sajnos együtt járhat nem várt mellékhatásokkal, mint a hüvelyszárazság vagy akár a nemi vágy csökkenése.

Endometriózis 

Becslések szerint tízből két nőt érint az endometrózis. Az endometrium a méh belső felszínét borító szövet, a betegség során ez kitüremkedik a méhüregen kívülre. Menstruáció során ugyanúgy megvastagodik, majd leválik, mint a méhen belüli szövet, azonban a vér nem tud a hüvelyen keresztül távozni, hanem a kismedencében felgyülemlik, és emiatt gyakran ciszták alakulnak ki, amik különféle hegesedéseket, összenövéseket is okozhatnak.

Az endometrózis erős görcsökkel, fájdalmakkal és hüvelyszárazsággal is együtt járhat, sőt, vetélés és meddőség is a szövődményei között szerepel, emiatt is nagyon fontos a kezelése. A pontos kiváltó okokat a jelenlegi orvostudomány nem ismeri, így sajnos megelőzni sem tudjuk. Egészen súlyos esetekben műtéttel kezelik, ami akár a méh és a petefészkek teljes eltávolítását is jelentheti.

Daganatos megbetegedések 

A sugár- vagy kemoterápia egyik fő mellékhatása lehet a hüvelyszárazság. Bár ezeknek a kezeléseknek a célja, hogy a rosszindulatú sejteket pusztítsák el, sok esetben az egészséges sejtek is áldozatul esnek. A kismedence környékén történő kezelés során a hüvely hámsejtjei is roncsolódhatnak, ami a hámréteg elvékonyodásához, akár elsorvadásához is vezethet.

Amennyiben a petefészkek eltávolításra kerülnek a daganat kezelése során, a női szervezetben lecsökken az ösztrogén hormon termelődése, ami a fent említettek szerint előidézhet hüvelyszárazságot. A kezelések közben szedett gyógyszerek hatására is felborulhat a hormonháztartás, aminek egyik következménye a hüvelyváladék csökkenése, tehát a hüvelyszárazság.

Cukorbetegség

A magas vércukorszint károsíthatja az ereket és az idegvégződéseket, melyek a hüvely falát is sűrűn átszövik. Ezt neuropátiának nevezzük, ami orgazmusra való képesség csökkenését, hüvelyszárazságot, ezekből eredően pedig szexuális zavarokat okoz.

A hipotalamusz működési zavarai 

A hipotalamusz működési zavarai az egész hormonháztartásra kihatnak. Tünetei között menstruációs zavarok és hüvelyszárazság is szerepel.

Autoimmun betegségek

Ezt a betegséget úgy lehet leírni, hogy az immunrendszer valami miatt nem ismeri fel a szervezet saját sejtjeit, ezért a gyanúsnak bélyegzettek ellen védekezni kezd, egyszerűen megtámadja őket. Ha ez a hormontermelő szervekben történik, bizonyos autoimmun betegségek esetén gyakori lehet az ösztrogénhiány, amiből közvetlenül következik a hüvelyszárazság.

Egyéb életmódbeli okok
 • Előfordulhatnak olyan élethelyzetek vagy életmódbeli változások az életünkben, melyek komoly hatással vannak a hormonszintre. Ilyen lehet a túlzásba vitt fogyókúra, a tartós étkezési zavarok bármelyik formája (anorexia, bulimia, obesitas), bizonyos élsportok, a dohányzás és a szexuális élet zavarai.
 • A hüvelyváladék mennyiségét különféle gyógyszerek is befolyásolhatják. Ilyenek lehetnek egyes antibiotikumok, kedélyjavítók, vérnyomáscsökkentők, antihisztaminok.
 • A nem megfelelő, vagy akár a túlzásba vitt intim higiénia is járhat hüvelyszárazsággal – az intim mosakodók és irrigátorok helytelen, túlzott használata is ott van a hüvelyszárazság lehetséges okai között.
 • A tartós és túlzott stressz is okozhat hüvelyszárazságot. A hormonháztartásunk azonnal reagál a szorongásra, feszültségre, és ilyenkor az ösztrogén szint jelentősen lecsökken.

Mi az Opera V nőgyógyászati gép? Mire használható?

Az urogenitális rendellenességek a lakosság nagy százalékát érintik bármely életkorban, és nagymértékben befolyásolják az életminőséget. Eddig ezek a működési zavarok nem kaptak megfelelő terápiás kezelést, csak invazív típusú megközelítést, amely nem minden esetben szükséges.

Az Opera-V egy olyan eszköz, amelyet a női nemi szervek hatékony és fájdalommentes kezelésére terveztek. A készülék a szinergikus módon való működés érdekében rádiófrekvenciás és elektroporációs mechanizmus által adott energiaátviteli koncepción alapul. Az Opera-V-nek köszönhetően a kezelt szövetek alakja és szabályos működése jelentősen helyreáll.

Nőgyógyászati patológiák kezelése:

 • Krónikus kismedencei fájdalom
 • Dysmenorrhoea (fájdalmas havivérzés) és Dyspareunia (fájdalmas közösülés)
 • Vulvodynia (szeméremtesti fájdalom) és Vaginizmus
 • Atrófia, szárazság és hüvelyfiatalítás
 • Hüvelyi elasztózis
 • Stressz inkontinencia
 • Perineum (gát) rehabilitáció
 • Nőgyógyászati trauma

Opera V : Eredmények 3 kezelés után

80%:

 • Fibrómától kialakult hasi fájdalom csökkenése
 • Vizeletveszteség és az inger kényelmetlenségének csökkenése
 • Fokozott külső hidratáltság és hüvelyi síkosság

70%:

 • Krónikus kismedencei fájdalom csökkenése
 • Csökken a fájdalom az anális záróizom trigger pontjaiban
 • Fokozott szexuális libidó

Opera V : Eredmények 8 kezelés után

90%:

 • Csökken a fájdalom a puborektális trigger pontokban
 • A Dyspareunia (fájdalmas közösülés) és a Vaginizmus rendellenességek csökkenése

75%:

 • Az endometriózis okozta krónikus kismedencei fájdalom csökkenése
 • A hátfájás csökkenése a menstruációs ciklus alatt

Az Opera-V egy olyan készülék, amely a rádiófrekvenciát elektroporációval kombinálva a hatóanyagok bejuttatására non-invazív megközelítéssel ér el eredményt. Ennek a kombinált megközelítésnek köszönhetően az eredményeket 2 különböző és kombinált rendszer adja:

 1. Sejt reakciós rendszer: a rádiófrekvenciás energiaátvitel a sejtanyagcsere újraaktiválásához vezet.
 2. Dermo aktív rendszer: Az elektroporáció kiterjeszti a transzdermálisan beadható gyógyszerek körét. Az a lehetőség, hogy a készülék együttesen használható hatóanyagokkal kombinálva lehetővé teszi bármely természetes hatóanyag szállítását és a kezelések hatékonyságának maximalizálását.

A kezelés hatékony, fájdalommentes, köszönhetően a paramétereknek és az alkalmazható anyagok sokféleségének, a kezelés testre szabható a páciens igényeinek megfelelően.

A tanulmány szerint ez a 6 legeffektívebb eljárás, amiből van 3 non-invazív (azaz nem kell a bőrt megnyitni):

 • lökéshullám terápia
 • fogyás
 • edzés

Ráadásul a lökéshullám terápiát nevezték meg a leghatékonyabb terápiának mind közül.

A Soft Touch lökéshullám legújabb gépének a bemutatója működés közben:

Megnéznéd, kipróbálnád az ITS Group Opera V nőgyógyászati gépét?

Iratkozz fel hírlevelünkre a VIP kedvezmények megszerzésére és a legújabb sikertörténetek megismerésére! 

Megosztási lehetőségek:

Vélemények
Kövess minket
Iratkozzon fel, hogy megkapja a legújabb kedvezményeket

iratkozzon fel hírleveleinkre kedvezményekért és a legújabb sikertörténeteinkért!